Burun Estetiği
- Home
- Burun Estetiği
Burun Estetiği
Burun estetiği (Rinoplasti), burnun şeklini ve boyutunu yüze daha uygun bir şekilde biçimlenmesini sağlayan cerrahi bir operasyondur. Yüzün en önemli organlarından biri olan burunda gözüken yapısal ve şekil bozuklukları, estetik görünümü doğrudan etkiler. Dünyanın en gelişmiş burun ameliyatı yöntemi olan ultrasonik rinoplasti yani piezotome adı verilen cihazı kullanılarak burun estetiği ameliyatlarımızda kullanmaktayız.
Burun estetiği ile burnun genel boyutu, uzunluğu, genişliği, burun deliklerinin genişliği veya şekli yüze uygun şekilde düzenlenebilir; doğum kaynaklı burun sorunları, spor veya diğer aktiviteler nedeniyle oluşan hasar ve zedelenmeler giderilebilir. Bunun burun estetiği estetik amaç dışında deviasyon gibi nedenlerde ortaya çıkan nefes alma sorunlarının giderilmesinde de yaygın olarak uygulanır.

Burun yapısında ortaya çıkan yapısal bozuklukları gidermek için burun estetiği yöntemlerinden yararlanılır. Son yıllarda en çok tercih edilen yöntemlerden biridir.
Rinoplasti yöntemi olarak adlandırılan bu yöntem sayesinde hastaların burun kemeri, burun ucu ya da burun eti sorunları giderilebilir. Estetik amaçlar olduğu kadar hastanın sağlıklı bir şeklide nefes alıp vermesine de imkân tanıyan bir işlemdir.
Planlanan en iyi sonuç yüz hatlarınızla uyum içinde olan burundur. Bu nedenle operasyon öncesi misafirlerimiz ile detaylı bir değerlendirme yapmakta gerekli durumlarda da öncesi ve sonrası çalışmaları ile kendisinin ikna olmasını sağlamaktayız.
Tecrübelerimiz ışığında kendi yüzünü bilen ve en uyumlu burun şekli için ikna olarak operasyona girenlerin, uygulama sonrasında en mutlu misafirlerimiz olduğunu gözlemlemekteyiz.
Operasyon sonrasında göz altlarında uygulamaya bağlı olarak morarmalar görülebilmektedir. Bu morluklar operasyon sonrasında 1-2 gün içinde solmakta ikinci haftada ise kaybolmaktadır. Sigara kullananlarda iyileşme süreçleri daha uzun olduğundan operasyon sonrasında sigara kullanımı önerilmez. Operasyon sonrasında hastalar 5-7 gün arasında işlerine dönebilir.
Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Burun estetik operasyonları çoğunlukla genel anestezi altında gerçekleştirilir. Sadece burun ucunda küçük işlemler yaptığımız zamanlarda ise lokal anestezi, operasyon için yeterli olur.
Bizimle iletişime geçen hastalarımızın birçoğu estetik işlemlerine nasıl yaptığımızı merak ediyor. Belirtmek gerekir ki yapılacak işleme bağlı olarak değişmekle birlikte vurun estetiği ameliyatları çoğu zaman genel anestezi altında gerçekleştirilir.
Burun Estetiği Öncesi Yapılması Gerekenler
Ameliyattan iki hafta öncesinde ilaçlardan kaçınmak gereklidir. Bu ilaç türleri kanamayı artırabilir. Sadece burun cerrahı tarafından onaylanan veya reçete edilen ilaçlar kullanılmalıdır.
Ayrıca bitkisel ilaçlardan, doğal ilaçlardan ve takviye ürünlerinden de kaçınılmalıdır. Sigara içmeyi bırakmak ya da ara vermek gereklidir. Sigara içmek ameliyat sonrası iyileşme sürecini yavaşlatır ve enfeksiyon kapma olasılığını arttırır.
Burun Estetiği Ameliyatı Sırasında Olanlar
Rinoplastinin sıralı bir dizi aşaması yoktur. Her operasyon, ameliyat olan kişinin kendine has anatomisi ve hedefleri için kişiselleştirilir. Ameliyatın ne kadar karmaşık olduğuna göre ameliyat sedasyonlu lokal anestezi veya genel anestezi veya gerektirebilir. Bu karar operasyon öncesinde verilecektir.
Sedasyonlu lokal anestezi genellikle ayakta tedavi sürecinde kullanılır. Etkisi vücudun belirli bir bölgesi ile sınırlıdır. Sağlık ekibi burun dokularına ağrı kesici bir ilaç enjekte eder ve intravenöz (IV) bir hattan damara enjekte edilen ilaçlarla yatıştırır. Bu kişiyi uyutmaz ama uykulu bir hale sokar.
Genel anestezi sırasında ise ilaç, yani anestezik, solunum yoluyla veya göğüsteki bir damara yerleştirilen IV hattı yoluyla alınır. Genel anestezi tüm vücudu etkiler ve ameliyat sırasında bireyin bilinçsiz kalmasını sağlar. Genel anestezi için ayrıca bir solunum tüpü de gerekir.
Rinoplasti sırasında cerrahi müdahale burnun içinde veya burnun hemen altındaki burun delikleri arasında açılan küçük bir dış kesikten. Burun cerrahı tarafından cilt altındaki kemik ve kıkırdak hedeflenen sonuçlara göre yeniden ayarlanacaktır.
Burun kemikleri veya kıkırdağının formu burun dokusundan ne kadar çıkarılması veya nasıl eklentiler yapılması gerektiğiyle, burun yapısı ve mevcut materyale bağlı olarak cerrah tarafından çeşitli şekillerde değiştirebilir.
Eğer burnun iki deliği arasındaki duvar, yani septum eğrilmiş ya da bükülmüş ise, solunumun düzeltilmesi için burası cerrah tarafından düzeltilebilir. Ancak bu operasyon rinoplastiden farklıdır ve septoplasti adı verilir.
Küçük değişiklikler için cerrah burnun daha derin noktalarından veya kulaktan alınan kıkırdağı kullanabilir. Daha büyük değişiklikler implantlar, kaburga veya vücudunuzun diğer bölgelerindeki kıkırdağı kullanabilir. Bu değişikliklerin tamamlanmasıyla cerrah burun derisini ve dokusunu geri yerleştirerek açılan kesiklere dikiş atar.
Ameliyattan sonrasında bireyin tekrar kendine gelmesi sağlık personeli tarafından izlenir. Normal şartlar altında aynı gün çıkmak mümkündür ancak başka sağlık komplikasyonları varsa bir gece hastanede kalmak mümkündür.
Burun Estetiği Sonrası Yapılması Gerekenler
Genellikle iç pansumanlar ameliyattan bir ila yedi gün sonrasına kadar yerinde kalır. Cerrah ayrıca koruma ve destek için buruna bir atel bantlayabilir.
Bu da genellikle yaklaşık bir hafta yerinde kalır. Rinoplasti sonrasında kanamayı ve şişmeyi azaltmak için başın göğüsten daha yüksek olduğu bir pozisyonda yatakta dinlenmek gerekir. Burun şişlik nedeniyle veya ameliyat sırasında yerleştirilen atellerden dolayı tıkanabilir.
Ameliyattan birkaç gün sonrasına veya pansumanı çıkardıktan sonrasına kadar hafif bir kanamanın yanı sıra mukus ile birikmiş kanın akmaya devam etmesi yaygındır. Bu drenajı emmek için burun altına emici görev görmesi için küçük bir gazlı bez parçası bantla tutturulabilir. Bu pedin sıkı olmaması gereklidir.
Kanama ve şişme olasılığını asgari seviyeye indirmek için cerrah ameliyattan birkaç hafta sonrasına kadar çeşitli önlemler alınmasını isteyecektir.
Bunlar arasında aerobik ve koşu gibi yorucu faaliyetlerden kaçınmak, burunda bandaj varken yukarıdan suyun aktığı duş yerine banyo yapmak, burun sümkürmek, zorlanırken ameliyat yerine baskı uygulaması riskinden dolayı kabızlıktan korunmak için meyve ve sebze gibi lifli besinlere yönelmek, gülümsemek veya gülmek gibi aşırı yüz ifadelerinden kaçınmak, üst dudağı az hareket ettirmek için dişleri yumuşak fırçalamak ve gömlek gibi önden açılan kıyafetleri giymek olacaktır.
Bunlara ek olarak ameliyattan sonra en az dört hafta boyunca gözlük veya güneş gözlüğü buruna dayanmamalıdır. Burun iyileşene kadar gözlükleri alına bantlamak mümkündür. Dışarıda, özellikle burun üzerinde 30 faktörlü güneş koruyucu kullanılmalıdır. Bu dönemde çok fazla güneş, burun cildinde kalıcı renk bozulmasına neden olabilir.
Rinoplastinin ardından iki ila üç hafta boyunca göz kapaklarında geçici bir şişme veya siyah-mavi renk değişikliği oluşabilir. Burun şişmesinin inmesi daha da uzun sürebilir.
Beslenme sırasında sodyumdan uzak durmak şişliğin daha hızlı inmesine yardımcı olacaktır. Ameliyattan sonra buruna buz veya buz torbası gibi nesneler konulmamalıdır. Ameliyat sonrası için işyerinden, okuldan ya da benzeri yükümlülüklerden bir hafta izin almak en doğrusu olacaktır.
Burun Estetiği Sonuçları
Rinoplasti basit değil zorlu bir ameliyattır. Bunun birçok nedeni vardır. Öncelikle burun yüzün ortasında bulunan üç boyutlu ve karmaşık bir şekildir.
Rinoplasti sırasında yapılan değişiklikler çok küçük olsa da bu değişiklikler burnun görünümü ve işleyişinde büyük bir fark yaratabilir. Bu değişiklikler küçük olduğu için hata payı da yüksektir. Ameliyat sonrasında unutulmamalıdır ki, vücudun kalanında olduğu gibi burun da hayat boyunca değişir. Nihai istenen sonuca ne zaman ulaşılacağını söylemek zordur.
Ancak genellikle bir sene içerisinde şişliğin büyük bir kısmı kaybolacaktır. Bu sebeple ikinci bir operasyonun gerekli olduğu durumlarda bile en az bir sene beklemek tavsiye edilir.