Timpanoplasti Nedir?

Orta kulak, kulak zarı ve ses titreşimlerinin iletilmesini sağlayan kemik yapılardan oluşmaktadır. Delinen kulak zarının ve bu kemik yapılarının onarılması işlemine “Timpanoplasti” ameliyatı denilmektedir. İşitme duyusu giderek azalıyor ve kulak akıntıları sıklıkla tekrar ediyorsa burunda, sinüs bölgesinde iltihaplanma beklenmeden durumun daha da kötüye gitmesini engellemek ve işitme durumunu normale döndürmek için derhal, vakit kaybetmeden bu operasyona girişilmelidir. İşleme evvela kulak zarındaki deliği kapatarak başlanır. Bunun için kulak arka üst kısmında bulunan kasın kılıfı veya kulak kanalı önündeki kıkırdağın zarı alınıp doku olarak kullanılmak suretiyle kulak zarı onarılır. Daha sonra ise yapay orta kulak protezleri ile veya gerek kulak kanalı önündeki kıkırdaktan, gerekse kulak arkasındaki kemiklerden alınan parçalara gerekli şekiller verilerek ve uygun yerleştirme pozisyonları sağlanarak ses iletim sistemindeki kemikçikler onarılır. 

Timpanoplasti

Ameliyattaki cerrahi müdahalenin nasıl olacağına, sadece kulak kanalı içinden ya da kulak önünden veya kulak arkasından yapılan kesimler yolu ile işlemin gerçekleştirileceğine ilgili hekim karar vermelidir. Hastalar genellikle aynı gün taburcu edilirler. 10. Gün sonunda kulak içindeki kendiliğinden eriyen yumuşak madde kalıntıları temizlenir ve enfeksiyon önleyici antibiyotik ve kortizon içeren kulak damlalarını kullanmaları, kulaklarını sudan, kirden korumaları halinde 1 ay içinde iyileşmeleri sağlanabilmektedir.

Mastoidektomi Ameliyatı Nedir?

Şayet iltihap, kulak kepçesinin arkasındaki “Mastoid” denilen kemik dokuya işleyecek kadar ilerlemişse patolojik dokuların temizlenmesi ve iltihabın giderilmesi için “Mastoidektomi” ameliyatı yapılması gereklidir. Kulağın yeterli derecede temizlenmemesini, kurulanmamasını, kirli denizlerde veya steril olmayan havuzlarda kulağa su kaçırılmasını olası iltihaplanma sebepleri olarak sayabiliriz. Zamanında müdahale edilmezse “Kolesteatoma” adı verilen ve kemiği eriterek ilerleyen iltihaplı dokunun iç kulağa kadar ilerlemesi söz konusu olacaktır. Çünkü kolesteatoma yapılanması var ise iç kulak kaynaklı işitme kaybı, yüz felci, menenjit, beyin apsesi gibi ağır sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Hatta yüz siniri ve iç kulakta yerleşmesi halinde ameliyatla bile tam temizlenememekte, bazen hücresel düzeyde hastalık kalabilmektedir. Kolesteatomanın nüksetmesi ihtimaline karşı ameliyat sonrası periyodik kontroller yapılması gerekecektir. Ve maalesef bazı durumlarda ikinci bir ameliyat da gerekebilmektedir. Şunu da belirtmek gerekir ki sadece kulak zarındaki deliğin onarılması olarak bilinen “Miringoplasti” ameliyatında dahi kulak zarına kaçan su ile iltihap oluşması durumunda mastoidektomi ameliyatına gerek duyulabilmektedir. Bu yüzden kulağı daima kuru ve temiz tutmak gerekir. Son olarak mastoidektomi ve timpanoplasti operasyonlarının birleşimine de “Timpanomastoidektomi” adının verildiğini söyleyebiliriz.

Yukarıda bahsi geçen ameliyatlar sonucunda narkoz etkisine bağlı bulantı ve kusma görülebilir. Ayrıca dokuları destekleyip dolgunluk hissi vermek için kullanılan jelin kanla beraber akıntı yaptığı gözlenecektir. Operasyonun olduğu tarafta tat kaybı, kulak kepçesinde geçici hissizlik ve denge sağlama problemleri de görülebilir. Hastaya, anestezi etkisini geçirmek için bol su içmesi ve kulak zarını zorlamayacak şekilde hafif hafif öksürmesi önerilebilir. Kullanılan ilaçlar ihmal edilmemeli, kulak temizliği ve kuruluğuna, ısısına hatta bulunulan ortamdaki ses düzeyine dahi dikkat edilmelidir. Adaptasyon kaybı için nefes ve odaklanma meditasyonları da tavsiye edilebilmektedir.

Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

Burun estetik operasyonları çoğunlukla genel anestezi altında gerçekleştirilir. Sadece burun ucunda küçük işlemler yaptığımız zamanlarda ise lokal anestezi, operasyon için yeterli olur.

Bizimle iletişime geçen hastalarımızın birçoğu estetik işlemlerine nasıl yaptığımızı merak ediyor. Belirtmek gerekir ki yapılacak işleme bağlı olarak değişmekle birlikte vurun estetiği ameliyatları çoğu zaman genel anestezi altında gerçekleştirilir.

Burun Estetiği Öncesi Yapılması Gerekenler

Ameliyattan iki hafta öncesinde ilaçlardan kaçınmak gereklidir. Bu ilaç türleri kanamayı artırabilir. Sadece burun cerrahı tarafından onaylanan veya reçete edilen ilaçlar kullanılmalıdır.

Ayrıca bitkisel ilaçlardan, doğal ilaçlardan ve takviye ürünlerinden de kaçınılmalıdır. Sigara içmeyi bırakmak ya da ara vermek gereklidir. Sigara içmek ameliyat sonrası iyileşme sürecini yavaşlatır ve enfeksiyon kapma olasılığını arttırır.

Burun Estetiği Ameliyatı Sırasında Olanlar

Rinoplastinin sıralı bir dizi aşaması yoktur. Her operasyon, ameliyat olan kişinin kendine has anatomisi ve hedefleri için kişiselleştirilir. Ameliyatın ne kadar karmaşık olduğuna göre ameliyat sedasyonlu lokal anestezi veya genel anestezi veya gerektirebilir. Bu karar operasyon öncesinde verilecektir.

 

Sedasyonlu lokal anestezi genellikle ayakta tedavi sürecinde kullanılır. Etkisi vücudun belirli bir bölgesi ile sınırlıdır. Sağlık ekibi burun dokularına ağrı kesici bir ilaç enjekte eder ve intravenöz (IV) bir hattan damara enjekte edilen ilaçlarla yatıştırır. Bu kişiyi uyutmaz ama uykulu bir hale sokar.

Genel anestezi sırasında ise ilaç, yani anestezik, solunum yoluyla veya  göğüsteki bir damara yerleştirilen IV hattı yoluyla alınır. Genel anestezi tüm vücudu etkiler ve ameliyat sırasında bireyin bilinçsiz kalmasını sağlar. Genel anestezi için ayrıca bir solunum tüpü de gerekir. 

Rinoplasti sırasında cerrahi müdahale burnun içinde veya burnun hemen altındaki burun delikleri arasında açılan küçük bir dış kesikten. Burun cerrahı tarafından cilt altındaki kemik ve kıkırdak hedeflenen sonuçlara göre yeniden ayarlanacaktır.

 

Burun kemikleri veya kıkırdağının formu burun dokusundan ne kadar çıkarılması veya nasıl eklentiler yapılması gerektiğiyle, burun yapısı ve mevcut materyale bağlı olarak cerrah tarafından çeşitli şekillerde değiştirebilir.

Eğer burnun iki deliği arasındaki duvar, yani septum eğrilmiş ya da bükülmüş ise, solunumun düzeltilmesi için burası cerrah tarafından düzeltilebilir. Ancak bu operasyon rinoplastiden farklıdır ve septoplasti adı verilir.

Küçük değişiklikler için cerrah burnun daha derin noktalarından veya kulaktan alınan kıkırdağı kullanabilir. Daha büyük değişiklikler implantlar, kaburga veya vücudunuzun diğer bölgelerindeki kıkırdağı kullanabilir. Bu değişikliklerin tamamlanmasıyla cerrah burun derisini ve dokusunu geri yerleştirerek açılan kesiklere dikiş atar.

Ameliyattan sonrasında bireyin tekrar kendine gelmesi sağlık personeli tarafından izlenir. Normal şartlar altında aynı gün çıkmak mümkündür ancak başka sağlık komplikasyonları varsa bir gece hastanede kalmak mümkündür.

Burun Estetiği Sonrası Yapılması Gerekenler

Genellikle iç pansumanlar ameliyattan bir ila yedi gün sonrasına kadar yerinde kalır. Cerrah ayrıca koruma ve destek için buruna bir atel bantlayabilir.

Bu da genellikle yaklaşık bir hafta yerinde kalır. Rinoplasti sonrasında kanamayı ve şişmeyi azaltmak için başın göğüsten daha yüksek olduğu bir pozisyonda yatakta dinlenmek gerekir. Burun şişlik nedeniyle veya ameliyat sırasında yerleştirilen atellerden dolayı tıkanabilir.

Ameliyattan birkaç gün sonrasına veya pansumanı çıkardıktan sonrasına kadar hafif bir kanamanın yanı sıra mukus ile birikmiş kanın akmaya devam etmesi yaygındır. Bu drenajı emmek için burun altına emici görev görmesi için küçük bir gazlı bez parçası bantla tutturulabilir. Bu pedin sıkı olmaması gereklidir.

Kanama ve şişme olasılığını asgari seviyeye indirmek için cerrah ameliyattan birkaç hafta sonrasına kadar çeşitli önlemler alınmasını isteyecektir.

Bunlar arasında aerobik ve koşu gibi yorucu faaliyetlerden kaçınmak, burunda bandaj varken yukarıdan suyun aktığı duş yerine banyo yapmak, burun sümkürmek, zorlanırken ameliyat yerine baskı uygulaması riskinden dolayı kabızlıktan korunmak için meyve ve sebze gibi lifli besinlere yönelmek, gülümsemek veya gülmek gibi aşırı yüz ifadelerinden kaçınmak, üst dudağı az hareket ettirmek için dişleri yumuşak fırçalamak ve gömlek gibi önden açılan kıyafetleri giymek olacaktır.

Bunlara ek olarak ameliyattan sonra en az dört hafta boyunca gözlük veya güneş gözlüğü buruna dayanmamalıdır. Burun iyileşene kadar gözlükleri alına bantlamak mümkündür. Dışarıda, özellikle burun üzerinde 30 faktörlü güneş koruyucu kullanılmalıdır. Bu dönemde çok fazla güneş, burun cildinde kalıcı renk bozulmasına neden olabilir. 

Rinoplastinin ardından iki ila üç hafta boyunca göz kapaklarında geçici bir şişme veya siyah-mavi renk değişikliği oluşabilir. Burun şişmesinin inmesi daha da uzun sürebilir.

Beslenme sırasında sodyumdan uzak durmak şişliğin daha hızlı inmesine yardımcı olacaktır. Ameliyattan sonra buruna buz veya buz torbası gibi nesneler konulmamalıdır. Ameliyat sonrası için işyerinden, okuldan ya da benzeri yükümlülüklerden bir hafta izin almak en doğrusu olacaktır.

Burun Estetiği Sonuçları

Rinoplasti basit değil zorlu bir ameliyattır. Bunun birçok nedeni vardır. Öncelikle burun yüzün ortasında bulunan üç boyutlu ve karmaşık bir şekildir.

Rinoplasti sırasında yapılan değişiklikler çok küçük olsa da bu değişiklikler burnun görünümü ve işleyişinde büyük bir fark yaratabilir. Bu değişiklikler küçük olduğu için hata payı da yüksektir. Ameliyat sonrasında unutulmamalıdır ki, vücudun kalanında olduğu gibi burun da hayat boyunca değişir. Nihai istenen sonuca ne zaman ulaşılacağını söylemek zordur.

Ancak genellikle bir sene içerisinde şişliğin büyük bir kısmı kaybolacaktır. Bu sebeple ikinci bir operasyonun gerekli olduğu durumlarda bile en az bir sene beklemek tavsiye edilir.